Sławka przesłała nam nastepujšcy przepis:
Cytuj:
Selerowe tzatziki do łososia,mo?e byae równie? do innej ryby.
Składniki:
125g seleru,
1/2 małej ly?eczki soli ,
1dl kwaPnej Pmietany,
1dl naturalnego jogurtu,
1/2 sprasowanego zšbka czosnku.
Obraae seler,zetrzeae na tarce z du?ymi oczkami. Ugotowaae 6-8 min w osolonej wodzie.Odlaae wode i spłukaae porzšdnie wiórki selerowe zimnš wodš (beda chrupišce). Odsšczyae na sitku. Zmieszaae składniki i ...smakowaae. Mo?na dodaae minimalnie soli i pieprzu. Tzatziki smakuje wybornie do ugotowanego filetu z łososia w kawałkach który po ugotowaniu skrapia lub polewa sie sokiem z 1/2 pomaranczy i 1/2 limonki.
Powy?sza potrawa smakuje wybornie latem kiedy jest cieplo.