Ju? sam selekcja naturalna, a w jeszcze wiekszym stopniu selekcja hodowlana to poPrednio grzebanie w genach - tyle, ?e wolniejsze. Poza tym nie bardzo jestem przekonany, ?e grzebanie w genach kukurydzy mo?e zaszkodziae genotypowi ludzkiemu (chyba, ?e wyka?e sie, ?e takowa kukurydza albo inne ?yto wyprodukuje zwišzek chemiczny dla nas szkodliwy) - wieksze wpływ na mój genotyp mo?e mieae spo?ywanie C2H5OH lub lulki kurzenie! Poza tym, człowiek (i nie tylko) stale przebywa np. w Prodowisku "ska?onym" - wszak otacza nas naturalne i "sztuczne" oraz kosmiczne promieniowanie ró?nego rodzaju! Od milionów lat! I od milionów lat podlegamy mutacjom - inaczej nie byłoby ?adnego postepu. To truizm.
Byae mo?e sprawa wcale nie jest taka trudna - przy obecnym poziomie badan chemicznych nie tak trudno porównaae skład ró?nych "podmiotów", np. roPlin. wiem - zaraz ktoP zawoła, ?e nawet tych dzisiejszych skład nie do konca został poznany. Fakt - wiec nie wybierajcie sie do Amazonii, bo zmutujecie
Ale nie chodzi o rozpoznanie, lecz PORÓWNANIE - a to ju? łatwiej, bo krzywe chromatograficzne...
Poza tym poczytajcie sobie, co dziP pije sie w mleku.
I rzecz ostatnia: moja stuletnia babcia - wiedma (bo znała sie na lekach i ziołach, nawet leczyła - nie gusłami), tak odpowiedziała na pytanie, czy dawniej ludzie byli zdrowsi: - skšd?e! Tyle, ?e nie wiedzieli o swoich chorobach.
Te opinie potwierdzajš wszelkie znane mi doniesienia choaeby o Predniej długoPci ?ycia na przestrzeni dziejów, doniesienia zwišzane z badaniami mumii itp. Jeszcze przed azotoxem ludziska umierali na raka itp. (choaeby taka Barbara Radziwiłłówna), a jeszcze czePciej umierali Z GLODU!
Pomidorki "naturalne" sš (?) smaczniejsze, ale przypomnijcie sobie, jak rakotwórczy wpływ na nasze wštroby (w doPwiadczeniach były to wštroby pstršgów) ma "zwyczajna" plePn i tp. grzybki, których nawet nie widzimy.
Zamiast wiec "z góry grzmieae" - niech sie mo?e ekolodzy odwrócš od IDEOLOGII (one zawsze sprowadzajš I'nkwizycje) - a zabiorš za RZETELNE badania. Bedzie taniej od blokowania torów i portów, i z wiekszym po?ytkiem dla ludzi.
PS. Powy?sze nie dotyczy spraw udowodnionych, jak choaeby wpływu rteci... Ale tu jeszcze anegdota: nasionka zaprawiało sie przed siewem m.in. zwišzkami rteciowymi (mo?e diP ju? inne), bo NATURALNIE słabo wytrzymywały: wilgoae nadmiernš, robale itp.
Postep w rolnictwie doprowadził m.in. do tego, ze w czasach piastowskich z 1 ziarna zbó? zasianych otrzymywano tylko 4 (współczynnik: 4) - a dziP nawet ponad 40. Zapewniam, ?e swój udział w tym ma chemia, mechanika (ach, biedne d?downice) oraz Pwiadoma HODOWLA, która wykorzystuje "naturalne" mutacje!
_________________
Możesz myśleć po, ale lepiej przed...
Spiesz sie kochać ludzi - tak szybko odchodzą...
Absolwenci - łączcie się!