Gadulec https://rybacy.org/phpBB3/ |
|
Dział Kulinarny https://rybacy.org/phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=15 |
Strona 1 z 2 |
Autor: | RychO [ N wrz 24, 2006 5:51 pm ] |
Tytuł: | Dział Kulinarny |
Tu mo?na bedzie zamieszczaae ciekawe przepisy kulinarne na potrawy z ryb i innej morskiej fauny, a nawet flory. Na przyklad słynne |ledzie na miodzie - blues - Iwona, mo?na liczyae na Ciebie? |
Autor: | Gadus [ N wrz 24, 2006 6:05 pm ] |
Tytuł: | |
Ja pierwszy! Na czystej gazecie stawiamy otwartš puszke Pledzia w oleju, widelec (koniecznie aluminiowy) i kilka kromek grubo krojonego chleba. Popijamy, czym kto lubi. Chocia? najlepiej pasuje przelana do półlitrówki woda Z D.S. Arkona, II pietro, toaleta meska, trzeci kran od lewej. Smacznego. |
Autor: | Woti [ N wrz 24, 2006 9:41 pm ] |
Tytuł: | |
1/ A zna kto przepis na skrzydełka (latajšcych ryb) w miodzie po benedyktynsku? 2/ Czy konieczne jest odpijanie Gadusa przed spozyciem jako przekšski na surowo? (cyt. za pewnš Fokš albo innym stworem a'la Delta Forces). |
Autor: | Gadus [ N wrz 24, 2006 10:21 pm ] |
Tytuł: | |
Woti napisał(a): 2/ Czy konieczne jest odpijanie Gadusa przed spozyciem jako przekšski na surowo? (cyt. za pewnš Fokš albo innym stworem a'la Delta Forces).
Konieczne jest przypijanie do Gadusa w trakcie spo?ywania trunków na Rybackich imprezach |
Autor: | Nowak [ Pn wrz 25, 2006 12:48 am ] |
Tytuł: | Re: Dział Kulinarny |
Rycho napisał(a): Tu mo?na bedzie zamieszczaae ciekawe przepisy kulinarne na potrawy z ryb i innej morskiej fauny, a nawet flory.
Na przyklad słynne |ledzie na miodzie - blues - Iwona, mo?na liczyae na Ciebie? Czyli mamy slawny dzial "Dzis cos z ryb" Jak to kiedys kolezanka Osielek skomentowala: "Co masz zrypac jutro zryp dzis!" |
Autor: | Nowak [ Pn wrz 25, 2006 9:01 am ] |
Tytuł: | Pstrag w folii z ziolami |
Pstrag teczowy, potokowy lub troc wypatroszyc, usunac luski i skrzela, umyc. Wnetrze ryby lekko opruszyc sola. W jame ciala napakowac koper z dodatkiem natki pietruszki. Do srodka ryby dodac kawalek masla (w zaleznosci od wielkosci ryby). Zawinac w folie aluminiowa i piec (grillowac) przez czas stosowny do wielkosci ryby. Rybe podawac polana sokiem z cytryny z dodatkiem swiezo, grubo mielonego pieprzu. |
Autor: | NaNu [ Pn wrz 25, 2006 10:59 am ] |
Tytuł: | |
Proponuje jajówe na szprotach. |wie?e szproty umyae, wypatroszyae, odgłowiae. Podsma?yae z lekka na goršcym masełku. Zalaae rozbełtanymi jajami. Doprowdziae do po?šdanej konstytencji. Smacznego. |
Autor: | Nowak [ Pn wrz 25, 2006 11:34 pm ] |
Tytuł: | |
Nanu, moze bys podal prazepis na grzybki po kaszubsku? Nie rybne, ale z regionu bardzo rybnego. |
Autor: | NaNu [ Wt wrz 26, 2006 7:43 am ] |
Tytuł: | |
Prosze uprzejmie. Nale?y zdobyae flaszke typu mlecznego o pojemnoPci 1 litra. Po uzbieraniu grzybów (mogš byae jadalne) kroimy i wrzucamy do flaszki, dodajemy cebule i coP tam jeszcze, a potem zalewamy octem z butelki. Kolejny etap to noszenie wyrobu w plecaku od Gołubia Kaszubskiego do Ostrzyc. Smacznego! |
Autor: | Nowak [ Wt wrz 26, 2006 9:00 am ] |
Tytuł: | |
To okolica w ktorej trzeba zbierac owe wyzej wspomniane grzybki: |
Autor: | RychO [ Wt wrz 26, 2006 10:26 am ] |
Tytuł: | |
Z nierybnych dan na surowo szczególnie polecam lePne jagody z okolic Stilo (latarnia morska nad Bałtykiem). Naprawde niezapomniane doznania. Drugi i Trzeci mogš to potwierdziae - te? tam ze mnš byli |
Autor: | NaNu [ Wt wrz 26, 2006 10:34 am ] |
Tytuł: | |
Jak ?ePcie zajadali sie tym czymP to ja z lenistwa paliłem papieroska. I niech ktoP powie, ?e nie wyszło to mi na zdrowie! |
Autor: | RychO [ Wt wrz 26, 2006 2:19 pm ] |
Tytuł: | |
A propos obrazka powy?ej: Szczelam, co bana jedzie do Ostrzyc. I dalej cierpliwie czekam na przepisy od Iwony z Gdyni |
Autor: | NaNu [ Wt wrz 26, 2006 2:47 pm ] |
Tytuł: | |
To jest pomiedzy Krzesznš, a Gołubiem Kaszubskim. W Ostrzycach nie ma kolei ?elaznej, ale to tylko jakieP 3km. Dla informacji, w pocišgu jestem ja. |
Autor: | Woti [ Wt wrz 26, 2006 9:00 pm ] |
Tytuł: | |
Konieczne powrót do adremu (albo adeemu?). TROAE (a pewnikiem przeroPniety teczak) z hodowli w Jawinach lub niedaleko, zakupiae od razu wedzony. Po dowiezieniu w okolice namiotu mo?e byae wystygniety. To jednak nie problem - wystarczy podgrzaae na grillu = paluszki lizaae. Osobnikom wybrednym jako danie zasadnicze (wszak rybš nikt sie nie napił) poleca sie piwo NIEpasteryzowane z browaru CZARNKÓW. Zareczam, to NIE humbug - to piwna doskonałoPae. |
Autor: | Nowak [ Wt wrz 26, 2006 11:26 pm ] |
Tytuł: | |
NaNu napisał(a): To jest pomiedzy Krzesznš, a Gołubiem Kaszubskim.
W Ostrzycach nie ma kolei ?elaznej, ale to tylko jakieP 3km. Dla informacji, w pocišgu jestem ja. Ale gdzie w pociagu? W lokomotywie? Ja tez chcialbym sie przejechac na lokomotywie |
Autor: | NaNu [ Śr wrz 27, 2006 7:23 am ] |
Tytuł: | |
Tylko w wagonie, ale na pomoPcie. OczywiPcie ciuchy dokumentnie ugnojone sadzš. |
Autor: | Woti [ Śr wrz 27, 2006 10:24 am ] |
Tytuł: | |
http://www.sedina.pl/modules.php?op=mod ... =0&thold=0 KiedyP to sie podró?owało. PS. Jako osobnik notorycznie zmieniajšcy zawody - próbowałem te? jako czyPciciel wagonów. Na pullmana poPwieciłem chyba 8 godzin, a i tak nie doczyPciłem. |
Autor: | Nowak [ Śr wrz 27, 2006 12:52 pm ] |
Tytuł: | |
NaNu napisał(a): Tylko w wagonie, ale na pomoPcie.
OczywiPcie ciuchy dokumentnie ugnojone sadzš. Pamietam ze jako maloletni gnojek jechalem ciuchcia z Koscierzyny do Wiezycy. Fajna byla, tak na luzie bez pospiechu, mozna bylo sobie wyjsc pozbierac grzybki (te na "Po Kaszubsku") i jeszcze zlapac ostatni wagon. Teraz to juz chyba takie kursuja jedynie jako ciekawostka. |
Autor: | Gadus [ Śr wrz 27, 2006 1:25 pm ] |
Tytuł: | |
To miał byae dział kulinarny- nie kolejowy O banach to se piszta w nowym wštku na trawniczku- a teraz spadam, bo mi sie znowu woda na herbate przypali. |
Autor: | Woti [ Śr wrz 27, 2006 1:55 pm ] |
Tytuł: | |
Ty, MOrski Psie, masz nawet racje. Ale NaNu wyrwał sie z banš tutaj, to jak odpowiadaae gdzie indziej? Mo?e te? byae taki argument, ?e MO?E był w tamtym składzie restauracyjny , w którym podawano grzybki po kaszubsku, albo innego Pledzika. To tylko hipoteza, natomiast na pewno CO| SPO?YWALI! |
Autor: | Nowak [ So wrz 30, 2006 4:28 am ] |
Tytuł: | Ryba |
Ten watek zaczal zdychac wiec postanowilem cos niecos dorzucic. Jest to przepis na rybe. Pasuje jakakolwiek ryba morska lub dwusrodowiskowa z wylaczeniem lososiowatych z preferencjami dla ryb o bialym miesie. UWAGA: ryba musi byc super-swieza. Dorsz z "wystawy" nie nadaje sie. Wez duza rybe albo pare filetow. Potnij na porcje. Do woreczka plastikowego wsyp: make, papryke slodka, szczypta pieprzu cayenne, oregano, sol do smaku. Wrzuc kawalki ryby do worka i potrzasajac "oprusz" mieso tak zeby bylo rownomiernie okryte maka. Rozgrzej olej (najlepiej z oliwek) na patelni i smaz w zaleznosci od grubosci filetow. Podawac z salata grecka lub greckimi przystawkami: czarne oliwki, taramsalta, tzatziki, dolmades, etc. Gotowe. |
Autor: | Nowak [ So wrz 30, 2006 4:50 am ] |
Tytuł: | Ceviche lub Seviche po japonsku |
Kilogram filetow, dwie szklanki soku z cytryny, kielonek (50 ml) sosu sojowego, jedna cebula pokrojona w cienkie krazki, kielonek bialego pieprzu, lyzeczka soli. Filety odskorzyc, pokroic na paski nie grubsze niz 0.5 mm. Filety i marynate zmieszac i odstawic do lodowki na noc. Gotowe. |
Autor: | Woti [ N paź 01, 2006 4:39 pm ] |
Tytuł: | |
Nio, wreszczie nareszcie mnie przyjeło. Znaczy, mogie odpowiadaae. Z ryb to jeszcze dobra jest Pwie?a ryba pieczona w folii. Hmmm - chyba gadam jak w przedszkolu |
Autor: | gryf1287 [ Wt lis 07, 2006 5:59 pm ] |
Tytuł: | Re: Dział Kulinarny |
Rycho napisał(a): Tu mo?na bedzie zamieszczaae ciekawe przepisy kulinarne na potrawy z ryb i innej morskiej fauny, a nawet flory.
Na przyklad słynne |ledzie na miodzie - blues - Iwona, mo?na liczyae na Ciebie? Sled? na miodzie ale po poznansku ala łowicki. Sledzia1/3 czePci,warzywa 1/3 czePci..........ale ale reszta to tajemnica |
Autor: | Iwona [ Cz lis 16, 2006 7:27 pm ] |
Tytuł: | blues |
Rycho! Sorry - nie byłam czas jakiP ale sie poprawiam. |ledzie w miodzie blues - to był utwór gitarowo kuchenny z imprezy u Pawki. Daaawno daaaawno temu. A wiec - (Rycho - bierz te gitare i jed z bluesem): |ledzie wymoczyae, oczyPciae. Pokroiae cebule w grube plastry wrzuciae na rozgrzana oliwe (oliwy musi byae du?o, cebula powinna lekko pływaae), zeszkliae - nie mo?e byae przypalona. Do goršcej cebuli doło?yae słoiczek przecieru pomidorowego - sos powinien mieae ładny, intensywny czerwony kolor. Doprawiae do smaku odrobinš soli - wlaae miód (na dwa kilogramy cebuli pół małego słoiczka miodu). Smak powinien byae słodko kwaPny. Sos wystudziae. |ledzie pokroiae w dzwonka, uło?yae w głebszym półmisku (dobrze wyglšda w kamionce) i zalaae zimnym sosem. Odstawiae na kilka godzin. Ouuuu yeaaaa |
Autor: | RychO [ Cz lis 16, 2006 7:30 pm ] |
Tytuł: | |
bluuuuuus |
Autor: | gryf1287 [ So lis 18, 2006 6:07 pm ] |
Tytuł: | Re: blues |
Iwona napisał(a): Rycho! Sorry - nie byłam czas jakiP ale sie poprawiam. |ledzie w miodzie blues - to był utwór gitarowo kuchenny z imprezy u Pawki. Daaawno daaaawno temu.
A wiec - (Rycho - bierz te gitare i jed z bluesem): |ledzie wymoczyae, oczyPciae. Pokroiae cebule w grube plastry wrzuciae na rozgrzana oliwe (oliwy musi byae du?o, cebula powinna lekko pływaae), zeszkliae - nie mo?e byae przypalona. Do goršcej cebuli doło?yae słoiczek przecieru pomidorowego - sos powinien mieae ładny, intensywny czerwony kolor. Doprawiae do smaku odrobinš soli - wlaae miód (na dwa kilogramy cebuli pół małego słoiczka miodu). Smak powinien byae słodko kwaPny. Sos wystudziae. |ledzie pokroiae w dzwonka, uło?yae w głebszym półmisku (dobrze wyglšda w kamionce) i zalaae zimnym sosem. Odstawiae na kilka godzin. Ouuuu yeaaaa Ja teraz całkiem serio -mo?e jakaP ksiš?ka przepisów rybny??? Chyba to lepsze od tych ..fast...tfujjjjjjjj fudów.... |
Autor: | Waldi [ N lis 19, 2006 9:23 pm ] |
Tytuł: | PledzbluP |
Rycho a ty Pledzia od Iwonki zrobił?????? |
Autor: | RychO [ Pn lis 20, 2006 5:32 pm ] |
Tytuł: | |
Ja tylko grałem, o ile moje gitarowo-wokalne produkcje na te nazwe zasługujš. A Iwona (Gunia) to kiedyP nawet napisała kulinarnš ksiš?ke - "Kuchnia na kryzys" ('albo jakoP tak...' ) - ale ona skromna jest i sama sie tu nie przyzna |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |