Gadulec
https://rybacy.org/phpBB3/

Dział Kulinarny
https://rybacy.org/phpBB3/viewtopic.php?f=6&t=15
Strona 1 z 2

Autor:  RychO [ N wrz 24, 2006 5:51 pm ]
Tytuł:  Dział Kulinarny

Tu mo?na bedzie zamieszczaae ciekawe przepisy kulinarne na potrawy z ryb i innej morskiej fauny, a nawet flory.
Na przyklad słynne |ledzie na miodzie - blues
- Iwona, mo?na liczyae na Ciebie?

Autor:  Gadus [ N wrz 24, 2006 6:05 pm ]
Tytuł: 

Ja pierwszy! Na czystej gazecie stawiamy otwartš puszke Pledzia w oleju, widelec (koniecznie aluminiowy) i kilka kromek grubo krojonego chleba. Popijamy, czym kto lubi. Chocia? najlepiej pasuje przelana do półlitrówki woda Z D.S. Arkona, II pietro, toaleta meska, trzeci kran od lewej. Smacznego. :lol:

Autor:  Woti [ N wrz 24, 2006 9:41 pm ]
Tytuł: 

1/ A zna kto przepis na skrzydełka (latajšcych ryb) w miodzie po benedyktynsku?
2/ Czy konieczne jest odpijanie Gadusa przed spozyciem jako przekšski na surowo? (cyt. za pewnš Fokš albo innym stworem a'la Delta Forces).

Autor:  Gadus [ N wrz 24, 2006 10:21 pm ]
Tytuł: 

Woti napisał(a):
2/ Czy konieczne jest odpijanie Gadusa przed spozyciem jako przekšski na surowo? (cyt. za pewnš Fokš albo innym stworem a'la Delta Forces).

Konieczne jest przypijanie do Gadusa w trakcie spo?ywania trunków na Rybackich imprezach :lol:

Autor:  Nowak [ Pn wrz 25, 2006 12:48 am ]
Tytuł:  Re: Dział Kulinarny

Rycho napisał(a):
Tu mo?na bedzie zamieszczaae ciekawe przepisy kulinarne na potrawy z ryb i innej morskiej fauny, a nawet flory.
Na przyklad słynne |ledzie na miodzie - blues
- Iwona, mo?na liczyae na Ciebie?


Czyli mamy slawny dzial "Dzis cos z ryb" :D
Jak to kiedys kolezanka Osielek skomentowala: "Co masz zrypac jutro zryp dzis!" :oops:

Autor:  Nowak [ Pn wrz 25, 2006 9:01 am ]
Tytuł:  Pstrag w folii z ziolami

Pstrag teczowy, potokowy lub troc wypatroszyc, usunac luski i skrzela, umyc. Wnetrze ryby lekko opruszyc sola. W jame ciala napakowac koper z dodatkiem natki pietruszki. Do srodka ryby dodac kawalek masla (w zaleznosci od wielkosci ryby). Zawinac w folie aluminiowa i piec (grillowac) przez czas stosowny do wielkosci ryby. Rybe podawac polana sokiem z cytryny z dodatkiem swiezo, grubo mielonego pieprzu.

Autor:  NaNu [ Pn wrz 25, 2006 10:59 am ]
Tytuł: 

Proponuje jajówe na szprotach.
|wie?e szproty umyae, wypatroszyae, odgłowiae.
Podsma?yae z lekka na goršcym masełku.
Zalaae rozbełtanymi jajami. Doprowdziae do po?šdanej konstytencji.
Smacznego.

Autor:  Nowak [ Pn wrz 25, 2006 11:34 pm ]
Tytuł: 

Nanu, moze bys podal prazepis na grzybki po kaszubsku? Nie rybne, ale z regionu bardzo rybnego.

Autor:  NaNu [ Wt wrz 26, 2006 7:43 am ]
Tytuł: 

Prosze uprzejmie.
Nale?y zdobyae flaszke typu mlecznego o pojemnoPci 1 litra. Po uzbieraniu grzybów (mogš byae jadalne) kroimy i wrzucamy do flaszki, dodajemy cebule i coP tam jeszcze, a potem zalewamy octem z butelki.
Kolejny etap to noszenie wyrobu w plecaku od Gołubia Kaszubskiego do Ostrzyc.
Smacznego!

Autor:  Nowak [ Wt wrz 26, 2006 9:00 am ]
Tytuł: 

To okolica w ktorej trzeba zbierac owe wyzej wspomniane grzybki:
Obrazek

Autor:  RychO [ Wt wrz 26, 2006 10:26 am ]
Tytuł: 

Z nierybnych dan na surowo szczególnie polecam lePne jagody z okolic Stilo (latarnia morska nad Bałtykiem). Naprawde niezapomniane doznania.
Drugi i Trzeci mogš to potwierdziae - te? tam ze mnš byli :wink:

Autor:  NaNu [ Wt wrz 26, 2006 10:34 am ]
Tytuł: 

Jak ?ePcie zajadali sie tym czymP to ja z lenistwa paliłem papieroska.
I niech ktoP powie, ?e nie wyszło to mi na zdrowie!

Autor:  RychO [ Wt wrz 26, 2006 2:19 pm ]
Tytuł: 

A propos obrazka powy?ej: Szczelam, co bana jedzie do Ostrzyc.
I dalej cierpliwie czekam na przepisy od Iwony z Gdyni :)

Autor:  NaNu [ Wt wrz 26, 2006 2:47 pm ]
Tytuł: 

To jest pomiedzy Krzesznš, a Gołubiem Kaszubskim.
W Ostrzycach nie ma kolei ?elaznej, ale to tylko jakieP 3km.
Dla informacji, w pocišgu jestem ja.

Autor:  Woti [ Wt wrz 26, 2006 9:00 pm ]
Tytuł: 

Konieczne powrót do adremu (albo adeemu?).
TROAE (a pewnikiem przeroPniety teczak) z hodowli w JaŸwinach lub niedaleko, zakupiae od razu wedzony. Po dowiezieniu w okolice namiotu mo?e byae wystygniety. To jednak nie problem - wystarczy podgrzaae na grillu = paluszki lizaae.
Osobnikom wybrednym jako danie zasadnicze (wszak rybš nikt sie nie napił) poleca sie piwo NIEpasteryzowane z browaru CZARNKÓW. Zareczam, to NIE humbug - to piwna doskonałoPae.

Autor:  Nowak [ Wt wrz 26, 2006 11:26 pm ]
Tytuł: 

NaNu napisał(a):
To jest pomiedzy Krzesznš, a Gołubiem Kaszubskim.
W Ostrzycach nie ma kolei ?elaznej, ale to tylko jakieP 3km.
Dla informacji, w pocišgu jestem ja.


Ale gdzie w pociagu? W lokomotywie? Ja tez chcialbym sie przejechac na lokomotywie :!:

Autor:  NaNu [ Śr wrz 27, 2006 7:23 am ]
Tytuł: 

Tylko w wagonie, ale na pomoPcie.
OczywiPcie ciuchy dokumentnie ugnojone sadzš.

Autor:  Woti [ Śr wrz 27, 2006 10:24 am ]
Tytuł: 

http://www.sedina.pl/modules.php?op=mod ... =0&thold=0

KiedyP to sie podró?owało.
PS. Jako osobnik notorycznie zmieniajšcy zawody - próbowałem te? jako czyPciciel wagonów. Na pullmana poPwieciłem chyba 8 godzin, a i tak nie doczyPciłem.

Autor:  Nowak [ Śr wrz 27, 2006 12:52 pm ]
Tytuł: 

NaNu napisał(a):
Tylko w wagonie, ale na pomoPcie.
OczywiPcie ciuchy dokumentnie ugnojone sadzš.


Pamietam ze jako maloletni gnojek jechalem ciuchcia z Koscierzyny do Wiezycy. Fajna byla, tak na luzie bez pospiechu, mozna bylo sobie wyjsc pozbierac grzybki (te na "Po Kaszubsku") i jeszcze zlapac ostatni wagon. Teraz to juz chyba takie kursuja jedynie jako ciekawostka.

Autor:  Gadus [ Śr wrz 27, 2006 1:25 pm ]
Tytuł: 

To miał byae dział kulinarny- nie kolejowy :shock: O banach to se piszta w nowym wštku na trawniczku- a teraz spadam, bo mi sie znowu woda na herbate przypali.

Autor:  Woti [ Śr wrz 27, 2006 1:55 pm ]
Tytuł: 

Ty, MOrski Psie, masz nawet racje. Ale NaNu wyrwał sie z banš tutaj, to jak odpowiadaae gdzie indziej?
Mo?e te? byae taki argument, ?e MO?E był w tamtym składzie restauracyjny :wink: , w którym podawano grzybki po kaszubsku, albo innego Pledzika. To tylko hipoteza, natomiast na pewno CO| SPO?YWALI!

Autor:  Nowak [ So wrz 30, 2006 4:28 am ]
Tytuł:  Ryba

Ten watek zaczal zdychac wiec postanowilem cos niecos dorzucic.

Jest to przepis na rybe. Pasuje jakakolwiek ryba morska lub dwusrodowiskowa z wylaczeniem lososiowatych z preferencjami dla ryb o bialym miesie. UWAGA: ryba musi byc super-swieza. Dorsz z "wystawy" nie nadaje sie.

Wez duza rybe albo pare filetow. Potnij na porcje. Do woreczka plastikowego wsyp: make, papryke slodka, szczypta pieprzu cayenne, oregano, sol do smaku. Wrzuc kawalki ryby do worka i potrzasajac "oprusz" mieso tak zeby bylo rownomiernie okryte maka. Rozgrzej olej (najlepiej z oliwek) na patelni i smaz w zaleznosci od grubosci filetow. Podawac z salata grecka lub greckimi przystawkami: czarne oliwki, taramsalta, tzatziki, dolmades, etc. Gotowe.

Autor:  Nowak [ So wrz 30, 2006 4:50 am ]
Tytuł:  Ceviche lub Seviche po japonsku

Kilogram filetow, dwie szklanki soku z cytryny, kielonek (50 ml) sosu sojowego, jedna cebula pokrojona w cienkie krazki, kielonek bialego pieprzu, lyzeczka soli. Filety odskorzyc, pokroic na paski nie grubsze niz 0.5 mm. Filety i marynate zmieszac i odstawic do lodowki na noc. Gotowe.

Autor:  Woti [ N paź 01, 2006 4:39 pm ]
Tytuł: 

Nio, wreszczie nareszcie mnie przyjeło. Znaczy, mogie odpowiadaae.
Z ryb to jeszcze dobra jest Pwie?a ryba pieczona w folii.
Hmmm - chyba gadam jak w przedszkolu :oops:

Autor:  gryf1287 [ Wt lis 07, 2006 5:59 pm ]
Tytuł:  Re: Dział Kulinarny

Rycho napisał(a):
Tu mo?na bedzie zamieszczaae ciekawe przepisy kulinarne na potrawy z ryb i innej morskiej fauny, a nawet flory.
Na przyklad słynne |ledzie na miodzie - blues
- Iwona, mo?na liczyae na Ciebie?

Sled? na miodzie ale po poznansku ala łowicki.
Sledzia1/3 czePci,warzywa 1/3 czePci..........ale ale reszta to tajemnica :lol:

Autor:  Iwona [ Cz lis 16, 2006 7:27 pm ]
Tytuł:  blues

Rycho! Sorry - nie byłam czas jakiP ale sie poprawiam. |ledzie w miodzie blues - to był utwór gitarowo kuchenny z imprezy u Pawki. Daaawno daaaawno temu.
A wiec - (Rycho - bierz te gitare i jedŸ z bluesem):

|ledzie wymoczyae, oczyPciae.
Pokroiae cebule w grube plastry
wrzuciae na rozgrzana oliwe
(oliwy musi byae du?o, cebula powinna lekko pływaae), zeszkliae - nie mo?e byae przypalona.
Do goršcej cebuli doło?yae słoiczek przecieru pomidorowego - sos powinien mieae ładny, intensywny czerwony kolor.
Doprawiae do smaku odrobinš soli - wlaae miód (na dwa kilogramy cebuli pół małego słoiczka miodu). Smak powinien byae słodko kwaPny.
Sos wystudziae.

|ledzie pokroiae w dzwonka, uło?yae w głebszym półmisku (dobrze wyglšda w kamionce) i zalaae zimnym sosem. Odstawiae na kilka godzin.

Ouuuu yeaaaa

Autor:  RychO [ Cz lis 16, 2006 7:30 pm ]
Tytuł: 

bluuuuuus :) :) :)

Autor:  gryf1287 [ So lis 18, 2006 6:07 pm ]
Tytuł:  Re: blues

Iwona napisał(a):
Rycho! Sorry - nie byłam czas jakiP ale sie poprawiam. |ledzie w miodzie blues - to był utwór gitarowo kuchenny z imprezy u Pawki. Daaawno daaaawno temu.
A wiec - (Rycho - bierz te gitare i jedŸ z bluesem):

|ledzie wymoczyae, oczyPciae.
Pokroiae cebule w grube plastry
wrzuciae na rozgrzana oliwe
(oliwy musi byae du?o, cebula powinna lekko pływaae), zeszkliae - nie mo?e byae przypalona.
Do goršcej cebuli doło?yae słoiczek przecieru pomidorowego - sos powinien mieae ładny, intensywny czerwony kolor.
Doprawiae do smaku odrobinš soli - wlaae miód (na dwa kilogramy cebuli pół małego słoiczka miodu). Smak powinien byae słodko kwaPny.
Sos wystudziae.

|ledzie pokroiae w dzwonka, uło?yae w głebszym półmisku (dobrze wyglšda w kamionce) i zalaae zimnym sosem. Odstawiae na kilka godzin.

Ouuuu yeaaaa

Ja teraz całkiem serio -mo?e jakaP ksiš?ka przepisów rybny???
Chyba to lepsze od tych ..fast...tfujjjjjjjj fudów.... :shock:

Autor:  Waldi [ N lis 19, 2006 9:23 pm ]
Tytuł:  PledzbluP

Rycho a ty Pledzia od Iwonki zrobił??????

Autor:  RychO [ Pn lis 20, 2006 5:32 pm ]
Tytuł: 

Ja tylko grałem, o ile moje gitarowo-wokalne produkcje na te nazwe zasługujš. A Iwona (Gunia) to kiedyP nawet napisała kulinarnš ksiš?ke - "Kuchnia na kryzys" ('albo jakoP tak...' :) ) - ale ona skromna jest i sama sie tu nie przyzna :wink:

Strona 1 z 2 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/