Header image Hej, Hej Rybacy!
Strona byłych studentów Wydziału Rybactwa Morskiego
Gadulec - forum Rybaków i Sympatyków
      Strona główna : : Galeria : : Forum
Teraz jest Cz mar 28, 2024 3:45 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: te? dobre
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 10:24 pm 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
polecam sardynki z grilla, wysmienite i do tego dobre z winkiem, mo?e byae nawet młodym, ale nie polskim z siarš. Sporo tego jadajš w Portugalii no i dłu?ej im sie ?yje.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: gotowanie
PostNapisane: N mar 04, 2007 7:05 pm 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
jak ktoP sie nudzi mo?na zajrzec na www.kuchnia.tv sporo ciekawych potraw z ryb równie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N mar 18, 2007 1:16 pm 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
Kwasy tłuszczowe omega-3, których spore iloPci posiadajš ryby tłuste- łososie , tunczyki, makrela poprawiajš nastrójUstalili to naukowcy z Pittsburgha.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 03, 2007 1:51 pm 
Offline
Pierwszy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 20, 2006 2:25 pm
Posty: 1825
Lokalizacja: Szczecin -Kozacka Góra
RychO napisał(a):
... A Iwona (Gunia) to kiedyś nawet napisała kulinarną książkę - "Kuchnia na kryzys" ('albo jakoś tak...' :) ) - ale ona skromna jest i sama sie tu nie przyzna :wink:

Kuchnia na kryzys
Kod: 05682
Cena: 6,00
Stan: W sprzedaży

Autor: Gunia Iwona
Poradnik kulinarny zawierający przepisy na proste, tanie dania i potrawy


:)
http://www.antykwariat.triger.com.pl/x_ ... 10001.html
:)

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano N maja 11, 2008 9:30 pm przez RychO, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N cze 03, 2007 7:46 pm 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
ale mamy skromnš kole?anke-musi ukryty talent.Ciekawe co tam dobrego ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 21, 2007 5:52 pm 
Offline
Pierwszy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 20, 2006 2:25 pm
Posty: 1825
Lokalizacja: Szczecin -Kozacka Góra
Nasz pierwszy, historyczny :) wątek kulinarny. :) - wyciągam w I Rocznice forum :lol:

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano N maja 11, 2008 9:23 pm przez RychO, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N maja 11, 2008 9:19 pm 
Offline
Pierwszy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 20, 2006 2:25 pm
Posty: 1825
Lokalizacja: Szczecin -Kozacka Góra
A w Szczecinie 10 maja 2008 pichcono ogromny gar zupy... rybnej:
http://rybacy.home.pl/gallery/view_phot ... 1_2008_002

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt maja 13, 2008 10:18 pm 
Offline
Ochmistrzyni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 17, 2007 10:03 am
Posty: 1132
Sprzatajac moj dom na wiosne, wpadla mi w rece ksiazka kucharska "Kuchnia Polska" wydana przez Panstwowe Wydawnictwo Ekonomiczne w Warszawie w roku 1968. A o
to przepis:
Zupa rybna:
300ml wody, 10dkg ryby(np. glowy karpia), 4 dkg wloszczyzny, 1 dkg cebuli, lisc bobkowy, 2g soli, 3g masla, 1/2 zoltka.
Do naczynia z zimna woda wlozyc oczyszczona i rozdrobniona wloszczyzne,

glowe karpia, zrumieniona cebule i lisc bobkowy. Po ugotowaiu odcedzic wywar, doprawic sola, maslem i zoltkiem. :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 21, 2008 6:41 pm 
Offline
Pierwszy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr wrz 20, 2006 2:25 pm
Posty: 1825
Lokalizacja: Szczecin -Kozacka Góra
Przeniosłem do forum integracyjnego. Do integracji także i przez żołądek :D

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N cze 22, 2008 10:45 am 
Offline
Pierwszy Sympatyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt wrz 22, 2006 10:10 pm
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
Rychu - ale to wykopalisko jest już! Zamówiono - tanie. Pamiętasz po ile chodziły kalmary? Tanie jak barszcz. I kilka innych produktów równie niedrogich - a zaraz po wydaniu tej broszury bardziej, niz książki (jak przystało na tania kuchnie - okładka miękka) - te tanie podrożały haniebnie - i takie kalmary zrobiły sie modną potrawą dla dobrze sytuowanych. Ba!
Generalnie - żaden wypas. Chociaż - te kalmary faszerowane - i w sosie czosnkowo pomidorowym - zdecydowanie były niezłe. Ech - tanie byly sery, tanie były naturalne twarogi - a więc nie ma tam niczego z szyneczki i polędwicy. Jest też rozdzialik o biwakowej kuchni i co z pola można zjeść (teraz modny temat - niejaki pan Łuczaj - botanik - poleca takie kłącza tataraku na przykład. też mi nowość:-) )
Zamówienie opiewało na potrawy i zestawy nie przekraczajace ceną po wykonaniu - już nie pamiętam - 5? 10?

Miała być druga jeszcze - kuchnia dla młodych małżeństw - czyli dość zabawnie pokazane od podstaw - ale wydawnictwo splajtowało migiem i zalążek tej drugiej leży w piwnicy w postaci stosu papieru.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 22, 2008 8:58 pm 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
wczoraj za zeta można na święcie akademii było kupić tackę z wędzoną sielawą, ryba była free, tacka stała zeta


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 22, 2008 10:03 pm 
Offline
Pierwszy Sympatyk
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt wrz 22, 2006 10:10 pm
Posty: 116
Lokalizacja: Gdynia
no masz - to wtedy nawet sielawa była za więcej niż zero.....

Dorsz najtaniej stał chyba.... Jak człowiek łatwo zapomina.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 12, 2009 11:18 am 
Offline
Ochmistrzyni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 17, 2007 10:03 am
Posty: 1132
http://gotowanie.onet.pl/112,katalog.html Obecnie duzo osob jest bardzo zajetych. Szybkie dania obiadowe po przyjsciu z pracy moga byc daniami z makaronu. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 1:23 pm 
Offline
Autor TRiS
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N wrz 28, 2008 11:43 am
Posty: 369
Lokalizacja: Szczecin
Witam Wszystkich którzy przyrządzają tak smaczne jedzenie. Już przestaję czytać, bo chcę chudnąć. Zjadłam w sobotę ze ... mniejsza z kim w restauracji ,,Chief,, smaczną rybkę. Ponieważ ,,rybka lubi pływać,, więc dwa małe kieliszeczki a po nich - niestety samopoczucie - lepiej na mówić, lepiej zapomnieć. 0mijam szerokim łukiem wszystko i wszystkich, gdzie można wypić jakikolwiek alkohol. Stwierdzam, że ,,biedna jestem po wypiciu, oj jaka biedna,,. Więc nie czytam o smacznym jedzonku, nie piję trunków. Żałuję i tylko z podziwem patrzę na tych, którzy mogą smacznie podjeść, wypić i dobrze się czują. Szczęściarze!!!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt maja 26, 2009 2:54 pm 
Offline
Ochmistrzyni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 17, 2007 10:03 am
Posty: 1132
A wode mineralna, niegazowana pila? Kieliszeczek i szklanka wody, kieliszeczek i szlanka wody (kieliszeczek dobry od czasu do czasu).
To oszczednie , bo glowa cieszy sie podwojnie. Niech sprobuje, bo lepiej sie poczuje- rymlo sie:).
Jedzonko?dobre! Ale po - spacerki z kijkami raz, dwa i raz. dwa, trzy, cztery. Godzinka dziennie.
Pozdrowionka z nad talerzyka smacznego jedzonka! Dzisiaj ze mnie poeta wierszokleta.:) czyli :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr wrz 23, 2009 1:38 pm 
Offline
Ochmistrzyni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 17, 2007 10:03 am
Posty: 1132
http://www.youtube.com/watch?v=qpbcrvpg ... re=related Juz jesien. Na targowiskach zakolorowalo sie od warzyw i owocow.
Zamiast recepty, muzyka na sliwkowo. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr wrz 23, 2009 2:39 pm 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
no to skoro niestety mamy ta jesień to może skoro wspomniałaś o śliweczkach, trzeba by zobaczyć, które dojrzałe są i zobaczyć czy szkodzi im pobyt w spirytusie, na zimę esencja będzie jak znalazł :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr wrz 23, 2009 4:26 pm 
Offline
Ochmistrzyni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 17, 2007 10:03 am
Posty: 1132
Waldi, a przepis? Mozesz zapodac? :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N sie 05, 2012 3:10 pm 
Offline
Kortowski Absolwent

Dołączył(a): N mar 04, 2012 4:20 pm
Posty: 12
O kawiorze śpiewał tak pewien Francuz - gourmet zaraz po wojnie, kiedy ten delikates był niedostępny na tamtejszym rynku:

Du caviar, du caviar!
Et pas du presse, pas du noir,
Pas d'un chien! Du frais, du gris,
du tout droit de chez Stalin !
(Kawioru kawioru! I nie prasowanego,
nie czarnego, nie tego dla psów!
Świeżego, szarego, prosto od Stalina !)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
 cron

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Wsparcie techniczne KrudIT Usługi Informatyczne
[ Time : 0.031s | 13 Queries | GZIP : Off ]