Pytanie do Sławki:
Słyszałem, ?e w Szwecji jada sie śledzia w marmoladzie, czekoladzie...?
Jak to z tym jest naprawde?
Czy tylko subtelny smakowy dodatek, jak w "śledziach na miodzie -blues":
Te od Iwony:
|śledzie wymoczyć, oczyścić. Pokroić cebule w grube plastry wrzucić na rozgrzana oliwe (oliwy musi być dużo, cebula powinna lekko pływać), zeszklić - nie mo?e być przypalona. Do goršcej cebuli doło?yae słoiczek przecieru pomidorowego - sos powinien mieae ładny, intensywny czerwony kolor. Doprawiae do smaku odrobinš soli - wlaae miód (na dwa kilogramy cebuli pół małego słoiczka miodu). Smak powinien byae słodko kwaśny. Sos wystudzić. Śledzie pokroiae w dzwonka, uło?yae w głebszym półmisku (dobrze wyglšda w kamionce) i zalaae zimnym sosem. Odstawiae na kilka godzin.
A może to w pełni słodkie potrawy?
I, jeśli takie są, jak Tobie smakują?
_________________
Ostatnio edytowano So cze 21, 2008 6:45 pm przez RychO, łącznie edytowano 1 raz
|