Header image Hej, Hej Rybacy!
Strona byłych studentów Wydziału Rybactwa Morskiego
Gadulec - forum Rybaków i Sympatyków
      Strona główna : : Galeria : : Forum
Teraz jest Cz mar 28, 2024 3:12 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt gru 08, 2009 5:20 pm 
Offline
Ochmistrzyni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 17, 2007 10:03 am
Posty: 1132
http://gotowanie.onet.pl/29474,0,1,mako ... zepis.html
Ten makowiec jet bardzo dobry.
Poczestowano mnie nim jak bylam na Swieta w poprzednim roku w kraju. POLECAM. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz gru 10, 2009 1:01 am 
Offline
Starszy Rybak

Dołączył(a): Wt lis 07, 2006 5:31 pm
Posty: 61
Lokalizacja: Koziołkowe miasto
Slawka napisał(a):
http://gotowanie.onet.pl/29474,0,1,makowiec_sniezny,przepis.html
Ten makowiec jet bardzo dobry.
Poczestowano mnie nim jak bylam na Swieta w poprzednim roku w kraju. POLECAM. :D

A ja -my tradycyjnie ...kanapka ze smalcem i coś tam coś tam dla zinaczenia :wink:

_________________
słuchanie to sztuka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz gru 10, 2009 9:46 am 
Offline
Ochmistrzyni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 17, 2007 10:03 am
Posty: 1132
CHA, cha, cha!
Gryf, dlaczego Ciebie tak dlugo nie bylo?
Ty jestes tu potsiebny, z humorem. :D
Pozdrawiam i välkommen.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz gru 10, 2009 6:46 pm 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
Świerzy chleb ze smalcem domowej roboty jest często gęsto lepszy od niejednej potrawy. Do tego ogórek kiszony i wyżerka na całego.Niech żyją święta.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz gru 10, 2009 7:49 pm 
Offline
Ochmistrzyni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 17, 2007 10:03 am
Posty: 1132
Chleb z piekarni, jeszcze cieply i smalec wlasnei roboty i troche soli, to pychotka!
albo jak ten facet zjesc brokule-okaryne i podwojna korzysc. :D
http://www.youtube.com/watch?v=_GabHGlGm14


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt gru 15, 2009 11:31 am 
Offline
Ochmistrzyni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 17, 2007 10:03 am
Posty: 1132
Karp (Cyprinus carpio).
Slodkowodna ryba z rodziny karpiowatych dochodzaca do 1m dlugosci.
Dzika odmiana sazan.
W hodowlach znana z sredniowiecza- slynne znane Trzebanskie Rybniki w Czechach, Stawy Mielickie na dolnym Slasku.
Dan z karpia mozna naliczyc setki, takze w Polsce, choc sa kraje gdzie jada sie go wiecej (Wegry).
Jest tez karp po grecku, zydowsku, wegiersku, morawsku.
Karp lubi towarzystwo grzybow, kwasnej smietany, warzyw, kapusty, bialego wytrawnego wina i piwa.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt gru 22, 2009 9:27 am 
Offline
Ochmistrzyni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 17, 2007 10:03 am
Posty: 1132
Fafara pyta kolege.
-Jak tam u ciebie z zaopatrzeniem na Swieta?
-Mam pelna lodowke.
-Czego?
-SZronu. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt gru 22, 2009 11:00 pm 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
u mnie właśnie żona z teściową pracują nad pierogami z grzybami i kapustą :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N gru 27, 2009 11:18 pm 
Offline
Ochmistrzyni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 17, 2007 10:03 am
Posty: 1132
http://niemnieszukasz.blox.pl/resource/ ... wieta.jpeg
Z zyczeniami swiatecznymi dotarla do mnie muzealna kartka na Swieta od kolezenstwa.
Dziekuje! :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt gru 29, 2009 3:47 pm 
Offline
Ochmistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 23, 2006 2:22 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Szczecin
A u mnie w tym roku zagościło na stole także bacalau.
To portugalski specjał którego głównym składnikiem są solone i suszone kawałki fileta z dorsza gotowane wraz z warzywami i ziemniakami oraz jajkami. Ponoć istnieje ponad 100 różnych wersji bacalau.
Ta u mnie w domu to tradycyjna potrawa rybaków, szybko prosto i w jednym garnku.Należy się tylko przyzwyczaić do zapachu gotowanej potrawy, gdyż nie jest on najciekawszy , ale sama potrawa jest nawet zjadliwa i została skonsumowana w rodzinnym gronie


Załączniki:
bacalau 1.jpg
bacalau 1.jpg [ 112.95 KiB | Przeglądane 12539 razy ]
bacalau.jpg
bacalau.jpg [ 118.38 KiB | Przeglądane 12539 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr gru 30, 2009 10:36 am 
Offline
Ochmistrzyni
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 17, 2007 10:03 am
Posty: 1132
Zapodales ciekawa potrawe Waldi.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sztokfisz Czyli jadles Sztokfisz.
My jedlismy tradycyjny tu lutfisk (Sztokfisz) czyli podobne danie.
Ja gotuje rybe w wodzie z dodatkiem octu, soli, ziela angielskiego, liscia laurowego.
Do dania byl sos smietanowy i borowki.
Podobnie przygotowalam filety z karpia - (moje kombinacje) z dodatkiem Vegety rowniez smakowal.
Czyli kultury jedzeniowe sie "zazebiaja".
Wyprobuje zapodana potrawe.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
 cron

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
Wsparcie techniczne KrudIT Usługi Informatyczne
[ Time : 0.026s | 17 Queries | GZIP : Off ]